Interesantan je bio jucerasnji dan....
Prvi put sam imao priliku da gledam EBEL timova, kao i moji kompanjoni. I imao sam sta i da vidim. Taj hokej sto igraju, to je za nase prilike jako visok nivo hokeja. Ocekivao sam tako nesto, ali ipak je to drugacije kad se gleda uzivo nego preko TV-a. Impresionirao me je nivo klizanja, dodavanje paka, kombinacije, izlasci iz trecine, igra sa igracem vise... Sve se radi u full brzini sa puno zestine i tacno se vidi kako igraci ulaze pod puno u klizanje i u duele, sve prsti na ledu...Jednom recju, odlicno...Brzina klizanja me je najvise odusevila...Nazalost ja jednostavno ne mogu da vidim Partizan trenutno da bi uopste i mogao da se nada takvom nivou igre, eventualno kad bi doveli 10 dobrih stranaca kao Medvescak, onda bi mozda i mogli, ali ono je stvarno hokej na nivou...za nas nedosanjani san...
Inace ta hala u kojoj igra Alba Volan je u stvari bilo nekada otvoreno klizaliste koje su jednostvano natkrili i ceo utisak hale je da je to sklepano na brzaka, ali ipak ima neki smek, pogotovo kad je hala puna.Inace zadnji put sam bio u ovoj hali 2001/2002 godine kad sam imao prilike da gledam finale interlige izmedju Albe i Olimpije( Spartak je tada obezbedio jedan autobus za sve zainteresovane).Od onda se hala nista nije promenila, sve je bukvalno isto.
Definitivno sam se uverio, da hala i kapacitet odnosno kvalitet hale sigurno nije jedan od uslova da bi se igrao EBEL. Jer kad bi uporedili komoditet i kvalitet Spensa ili Pionira, Hala Albe je na mnogo nizem nivou. Jedina razlika u odnosu na Pionir ili Spens je to sto ima tribine na sve cetiri strane. Kazem, definitivno hala nije uslov za EBEL, Partizan bi bez problema mogao da igra u Pioniru, naravno uz neke male prepravke. Inace hala prima oko 3000 gledalaca, sa tim sto je samo oko 500 mesta za sedenje, ostatak je uglavnom za stajanje ili sedenje( ako se drvene fosne mogu smatrati za sedeljke).
Inace cela hala je u znaku preminulog Gabora Ockaija, velike legende Madjarskog hokeja, koji je preminuo na ledu usled srcanog udara.Ispred hale je mali spomenik u njegovu cast a u hali dosta njegovih slika i naravno veliki dres na krovu hale, jednostavno odali su mu veliku pocast za sve sto je uradio za Madjarski hokej.
U sklopu hale naravno da ima prodavnica suvenira( dresovi, majice, znacke....) i naravno par prodavnica hrane i pica. Sve to lepo funkcionise i koliko sam se uverio prodaja je na nivou. Gotovo 30% ljudi u hali su imali neke od dresova Albe. Interesantno a po meni i sasvim normalno je to da je naravno slobodna prodaja piva u hali( to je izgleda samo kod nas zabranjeno). Velika se tu lova vrti. Nesto smo racunali...Karta je za ovaj turnir bila stajanje 5 eura, sedenje 8 eura.Pod pretpostavkom da je to tako i na redovnim utakmicama, a mozda je i malo skuplja, tu se lepa lova zaradi tokom sezone. Ako je u proseku oko 2000 gledalaca po utakmici, vi racunajte, a slobodno mozete da stavite i to da svako popije barem po jedno ili dva pica( a bogami smo videli da se pije i mnogo vise), i pojede barem po jedan senvic( ja sam pojeo samo dva).Sendvici koje je spominjao Frozen su od hleba, masti i ljubicastog luka( prava hrana za pivo)...Lova koja se pravi na Ebel utakmica je definitivno ozbiljna( mogu samo da zamislim koliko Medvescak zaradjuje sa prosekom od 6000 gledalaca po utakmici). Ostatak love se nabavi od sponzora, a sponzora ima bas puno. Na ledu je barem 20 razlicitih sponzora, na bandi ima sigurno barem duplo...i to uglavnom sve jake firme, naravno ima i par lokalnih sponzora. Mogu da kazem da je EBEL pravi biznis, moze cak verovatno i da se zaradi neka kinta...Samo cu reci da ispred hale postoji VIP parking od nekih 100 mesta, a vozni park koji je bio je haos( mecke, bmw, porsei....jednom recju bogato..).SAmo da napomenem da svaka ekipa ima svoj autobus( e sad ne znam da li su oni bas od kluba, ali svaki autobus je bio oblepljnen sa velikim nalepnicama klubova). Inace jedna cela ulica i ceo parking ispred hale je bio pretrpan kolima navijaca. Cenim da je bilo sigurno oko 2500, mozda cak i vise gledalaca, sve je bilo puno sem jednog dela tribine koji se nesto rekonstruise i bilo je praznih mesta za sedenje( i mi smo bili stipse, bilo nam je puno da damo jos 3 eura da ko ljudi sedimo).
Sto se tice timova, i mene je Olimpija razocarala, jednostavano nije mogla da igra sa Vienom. Rezultat je mozda tesan, ali komotno je moglo da bude i vise od 5 razlike. Jedino zapazio
Hughes-a( jedini je imao itech preko celog lica pa mozda zbog toga ali je mali dobar).Bilo je dosta panike u igri, cak su nekoliko puta i izbacivali pak bez preke potrebe( podsetili su me na nekadasnji suboticki Spartak

).Naravno da su za nas NHL, ali pored jucerasnje Viene, delovali su mi neubedljivo, mogu reci da se stvarno videli golim okom velika razlika u kvalitetu. Ko ce sutra da se kladi, neka slobodno igra na Vienu, nema sanse da ih Olimpija pobedi( eventualno ako im neko nije igrao i ako su krili karte za prvo kolo, sto mi je malo verovatno).Po meni ce se Olimpija i ove godine muciti da ne bude zadnja, ako se ne bude jos pojacala...
Sto se tice austrijskih ekipa, interesatno mi je da su uglavnom svi niskog rasta, ne znam zasto. Viena mi se vise dopala, ali oni su igrali ipak protiv slabijeg tima( Olimpije).Primetio sam iz VIene igraca
Rotter-a( prava igracina).Odlicno su kombinovali i uvek su imali lepo izgradjene akcije, sve je imalo smisla u njihovoj igri. Graz nije los, zapazio sam neverovatno niskog igraca
Lenes( Ono je nenoramlno kako je nizak rastom. Prosto me cudi kako mogu tako niske igrace da angazuju, Justin Rohr je za njega div. Ali ipak nedostatak nadoknadjuje neverovatnom borbenoscu i drskocu). Alba ih je na neki mozda i cudan nacin raskantala, jednostavno su dali od prva dva suta, dva gola i to je bilo onda vec gotovo. Ali ta utakmica je bila mnogo zesca nego prva. Cak je bilo i par carki, skoro i tuca. Igralo se u puno.
Alba naravno, ja moram da kazem da su mi jedan od ekipa koje najvice volim u EBEL ligi. Jednostvano zato sto su uglavnom u timu Madjari, imaju malo stranaca i svake godine su sve bolji i bolji. To je dokaz da ako se krene pravim putem, sve se moze..Alba je bukvalno reprezentacija Madjarske( ima tu jos igraca koji igraju u drugim klubovima) i oni sledece godine ulaze opet u elitnu diviziju( domacini su).
Inace u foajeu u hali, ima jedna slika ekipe Albe iz 1991/1992 godine, a na slici je Palkovics( koji i dan danas igra za Albu i posle Ockajia, jedno od najvecih imena Madjarskog hokeja, 76 godiste). Vrlo interesantna slika, covek je i onda sa 15-16 godina bio u prvoj ekipi Albe kad je Madjarski hokej bio na niskim granama( dobro se secam da je stara Jugoslavija pred raspad bez problema pobedjivala Madjare sa relativnom velikom razlikom, verujem da bi klubovi iz Srbije tih godina bez problema pobedili Albu), a evo posle 20 godina igra i dalje u istom klubu a doziveo je da igra i elitnu diviziju i da igra ozbiljnu ligu. Znaci sve je moguce, ali treba vremena, zelje i naravno uslova za napredak...
Preporucujem svima, koji budu bili u mogucnosti da idu do Sekedfehervara, da odu barem jednom ove sezone da pogledaju odlican hokej. Za nas suboticane, to je relativno blizu( oko 170-180 kilometar, kao do Beograda). Sa zadrzavanjem na granici negde oko 2.5 sata. Ako idu njih cetvoro, potrebno vam je oko 50 eura za benzin i ulaznice za cetvoroclanu ekipu sto nije puno para morate da priznate( pivo i hrana nije uracunata). Vredi svaki euric....
P.s: tokom gledanja utakmice, non stop smo se raspravljali da li bi Trifun jos i dalje mogao da igra Slohokej ligu. Samo sam ja tvrdio da bi mogao a ostatak ekipe me je ismejavao i ubedjivao da je to ne moguce. Ali smo se slozili da definitivno ne bi mogao da igra EBel ligu
Evo malo slika...videcete dokaz da hala nije bas u najboljem stanju.To je bukvalno malo betona, lim, drvo i malo izolacije( ali sasvim dovoljno za led od 8 meseci) Slikao sam samo prvu utakmicu, kad nije bilo publike, posle je bilo krcato, ali video snimke me mrzi da postavljam, bice samo par slika...
Evo malo ispred hale pred utakmicu Olimpije i Viene, pa je i hala prazan i a parking ispred hale, ali je posle bilo krcato..
malo slika sa utakmice Olimpija-Viena...
Evo malo slika iz hale, dokaz da to nista nije specijalno i da se sa malo para moze sve napraviti...
BOJKOT MISKOVICA I SVEGA STO IMA VEZE SA NJIM. DOLE LOPOVI I MONOPOLI
MakeitSpartak.rs